Blog

Etkileşimli Tahta Uyumlu Kitaplar Nasıl Kullanılır?

Eğitim alanında teknoloji kullanımı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığının fatih projesiyle öğrenciler etkileşimli uygulamalarla tanıştılar. Öncelikli olarak etkileşimli tahta, tablet, telefon ve bilgisayar kullanımının artması da z-kitap kullanımını destekliyor.

Dijital ortamda kullanılan ve çoğunlukla okullarda etkileşimli tahta ve projeksiyon yansıması olarak bilgisayarlardan açılabilen zenginleştirilmiş kitaplara z-kitap denir. Bu kitaplar aracılığıyla ders içerik ve dokümanları alınabilir. Fatih projesi kapsamında öğrencilere z-kitap ile bilgiler aktarılırken çağın ihtiyaçlarını da karşılar.

Z-Kitap Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders öğretme planının ve programının yer aldığı, görsel ve yazılı dokümanlarla desteklenmiş dijital anlamda zenginleştirilmiş içerik olarak sunulmasına verilen isimdir. Bu içerikler ders müfredatına göre hazırlanmıştır. Bakanlık okullarda etkileşimli tahta ile birlikte kullanılmasını istemektedir.

Etkileşimli Tahta Uyumlu Kitap Ne İşe Yarar?

Bu kitaplarda görüntü, ses, animasyon, video, materyal, grafik, tablo, harita gibi birden çok içerik bulunur. Bu yönüyle etkileşimli tahta uyumlu kitaplar ilgi çekici ve eğlencelidir. Aynı zamanda öğrenciler simülasyon sağlar ve ölçme değerlendirme yapabilirler.

etkileşimli tahta

Z-Kitap Nasıl Kullanılır?

Bu kitaplara erişim istenilen zamanda ve istenilen mekanda mümkündür. Bu kitapların kullanımı da oldukça kolaydır. Projeksiyon cihazı bilgisayardan alınan görüntüleri etkileşimli tahtaya yansıtır. Etkileşimli tahta yüzeye yapılan dokunmayı algılar ve tahta yüzeyi bilgisayar ekranına dönüşmüş olur. Kullanılan kalem, kalem göreviyle birlikte Mouse görevi de görür. Led ekranlar parmak dokunmasını da algılayabilir. Sisteme yüklenen kitaplar da bu şekilde kolaylıkla açılabilir.

Etkileşimli Tahtanın Faydaları

İnternet çağının en önemli gelişmelerinden biri etkileşimli tahtaların icadıdır. Öğrenme kolaylığının artmasının yanı sıra birçok önemli faydaları bulunur.

  • Bilgisayar ortamında not ve doküman üzerinde işlemler yapılır.
  • Öğretmenlerin işi kolaylaşır ve öğrenciler açısından da ders dinlemek daha keyifli hale gelir.
  • Öğretmen grup etkileşimi desteklenir.
  • Derslerde işlenen konuların kalıcılığı artması sağlanır.
  • Kayıt alına alınmış dersler yazdırılabilir.
  • Öğrenci, öğretmen ve velilerin derslere diledikleri zaman erişim sağlamaları kolaylaşır.

Etkileşimli tahta eğitim alanında öğrenme, anlama, görme becerilerini kolaylaştırmasıyla öğrencilerin okulu sevmesini sağlamıştır. Bu gibi faydaları uzatmak mümkündür.