Etkileşimli Tahta Kullanımı
Akıllı tahta, interaktif tahta veya etkileşimli tahta
Kullandıkça ismi eğitim camiamızda oturacaktır. Belirli okullarımızda Fatih Projesi kapsamında kullanılmak üzere konumlandırılan etkileşimli tahtalar..
Etkileşimli Tahta Nedir?
Etkileşimli tahta çağımızın teknoloji çağı olması hasebiyle artık eğitimi kolaylaştırmak için hazırlanmış teknolojik bir üründür. Projektörden aktarılmış görüntünün beyaz tahtada üzerinde işlem yapılabilen bir üründür. Projeksiyondan yansıyan bilgisayar görüntüsünü bilgisayarınızın başına gitmeden tahta üzerinde işlem yaparak kullanmanıza olanak tanır.
Etkileşimli Tahta Nasıl Çalışır?
Genel olarak bütün akıllı tahta teknolojileri üçlü bir yapıda kullanılır.
Bilgisayar – Projeksiyon – Etkileşimli Tahta
Projeksiyon cihazı bilgisayardan aldığı görüntüleri tahta yüzeyine yansıtır. Etkileşimli tahta zemin üstüne tahta yüzeyini görecek şekilde yerleştirilir ve tahtanın yüzeyi ses ve kızılötesi dalgalarla taranır.
Etkileşimli tahta yüzeyindeki dokunmayı algılar ve bu şekilde tahta yüzeyi interaktif bir bilgisayar ekranına dönüştürülmüş olur. Tahtada kalem ile uygulama yapılır. Kalem, kalem görevinin yanı sıra Mouse görevinde de kullanılabilir.
Akıllı tahta yüzeydeki uygulamalarınızı tahta başından kullanmanızı sağlar. Etkileşimli tahtanın kullanımı, bilgisayara yüklenmiş olan bir yazılım ile sağlanır. Bluetooth kalemler yerine parmak ve elle dokunuşları algılayabilen LED ekran tahtalar piyasaya sürülmüştür.
LED tahtalar eski nesle göre daha fazla kullanım avantajı sunmaktadır.
Etkileşimli Tahtanın Faydaları
- Bilgisayar ortamında her türlü not ve doküman üzerinde işlem yapabilir, bunları kaydedilebilir ve paylaşılabilir.
- Etkileşimli tahta kullanmak öğretmenlerin işini kolaylaştıracak ve artık dersi işlemek zevk haline gelecektir.
- Etkileşimli tahtayı aktif kullanan bir öğretmen öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
- Öğretmen ve grup etkileşimini destekler.
- Öğrencileri yaratıcı düşünmeyi teşvik eder.
- Öğretmeni bilgisayar odaklı olmaktan kurtarır, böylelikle fiziksel olarak fikir ve eylemlerle katkıda tüm sınıf derse aktif katılabilir.
- Derslerin güçlü ve kalıcı etki yaratmasına yardımcı olur.
- Renk, ses, sürükle-bırak etkinlikleri ile öğrencilerin derslerde ilgili, motive ve dikkatli olması sağlanır.
- Kazanç sağlar ; (zaman, donanım yatırımı, laboratuvar yatırımları vb.) Kâğıt, tebeşir, mürekkep kullanımını minimize ederek idari maliyetleri düşürür.
- Sadece bir bilgisayar olan sınıflarda, akıllı tahta ile sınırlı bilgisayar kullanımını maksimize edilebilir.
- Çeşitli resim ve görsel materyallerle görsel duyulara, ses efektleri, grup aktiviteleri işitsel duyulara, dokunarak tahtada uygulama yaparak etkili kin estetik duyulara hitap ederek öğrenme desteklenir.
- Kayıt altına alınan dersler, yazdırılabilir. Eposta olarak gönderilebilir. İnternet sayfalarında yayınlanabilir. Böylelikle tekrar kolay, öğrenme kalıcı olur.
- Öğrenciler, öğretmenler ve veliler dilediklerinde tekrar derslere erişebilirler.