Etkileşimli Tahta Avantajları Nelerdir?
Eğitim ve öğretim araçlarımızı sayalım desek başta sayacağımız şey büyük olasılıkla kara tahta olacaktır. Kalemler ile üzerine yazı yazma imkanı sağlayıp tebeşir tozu gibi bir faktörü ortadan kaldıran beyaz tahtaları da görmezden gelmemek gerekir. Gelişen teknoloji ve çağımızın getirileri ile beraber bu gereçler artık yerini etkileşimli tahta denilen teknolojik eğitim-öğretim araçlarına bırakmışlardır.
Etkileşimli Tahta Avantajları
Kara tahtaların yerini alarak tebeşir tozu gibi bir faktörü ortadan kaldıran, gelişen teknoloji ve çağımızın getirileri ile kullanımı yaygınlaşan etkileşimli tahtaların avantajlarını inceleyelim:
Zaman Kazandırır
Etkileşimli tahtaların avantajları arasında en birinci önceliğe sahip olan özellik zaman kazanmadır. Etkileşimli tahtalar ders içeriklerinin aktarımında öğretmen ve öğrenciye zaman kazandırmaktadır. Tahtayı silelim gibi tahtayı kim silecek gibi sorunları ortadan kaldırmak ile beraber hızlı ve akıcı işlem kapasitesi ile günlük içeriklerin tekrarları ile beraber direkt olarak öğrenciye aktarımını sağlar. Etkileşimli tahtaların içerisinde oluşturulan tüm içerikler kayıt edilebilir ve istenildiğinde tekrar tahtaya yansıtılıp kullanılabilir. Bu gibi işlemler öğretmene zaman kazandırdığı gibi öğrencide de dikkat uyandırmaktadır. Böylelikle öğrencinin dikkati de dağılmamış olur ve ders bütünlüğü kesintisiz sağlanmış olur. Aktif ders anlatımı içerisinde sorulan bir soruya karşın anında internet gibi ortamlardan görsel destekler alınabileceği gibi konu üzerinden soruları yanıtlama imkanı sunar.
Etkin Görsellik Kazandırır
Karşınızda sürekli duran bir şeyin görselliği çok önemlidir çünkü daima onu görmektesinizdir. Beyin bir noktadan sonra sürekli gördüğü şeyi görmek noktasından sadece bakma eylemine dönüştürmektedir. Bunun olması eğitimin negatif bir bantta lineer bir çizgi çizmesi demektir ve bu eğitimin kalitesini düşürmektedir. Etkileşimli tahtalar üzerinde oynattığı yazılı ve görsel gereçler ile dikkati daima açık tutmaktadır. Görsel ve yazılı içerikleri bir bütün olarak üzerinde gösterim yaparken gerektiği noktada görsellerin ya da yazıların sürükle bırak mantığı ile yerlerini değiştirmenize olanak sağlar. Bu işlevler ise öğrencilere etkili bir eğitim öğretim hayatı getirir.
Okul Sistemleri İle Entegre Çalışır
Sınıf içerisinde işlenen konuların notlarını veyahut yapılacak ödevleri direkt olarak etkileşimli sınıf/okul sistemleri üzerinden öğrencilere aktarımını sağlar. Böylelikle öğretmen; öğrencisi ne yapmış, nasıl yapmış ve nerelerde yanlış yapmış gibi soruların yanıtını net olarak görebilir. Öğrenci ise daha düzenli bir çalışma ortamı oluşturmuş olur.
Sınırsız Çalışma Kaydı Yapabilmesi
Eski tahtalarımızın aksine tahtayı doldurduktan sonra silmek yerine yeni bir sayfa açılarak yazmaya devam etme olanağı sağlar ve eski yazılanlara tekrar ulaşma imkanına olanak verir. Bu işlemi defalarca kez kapasite sorunu yaşamadan tekrarlamanızı, kaydetmenizi sağlayarak ne anlatmıştım ya da ne anlatılmıştı gibi soruları ortadan kaldırır.